Hoppa till innehåll

Betting på fotboll

Betting på fotboll

Fotboll är en av världens största sporter, sett till utövare och åskådare. Sporten är utbredd över så gott som hela jordklotet och det finns en rad olika ligor att spela med i eller följa som supporter. När en sport drar till sig ett stort intresse brukar det även finnas ett intresse av att spela på sporten. Det vill säga att tippa på resultatet av matcher. Idag går det att ägna sig åt betting på fotboll via ett flertal aktörer. Tack vare internet går det också att satsa pengar på ligor som spelas i helt andra länder än det man befinner sig i. Här ska vi gå igenom grunderna för hur man satsar pengar på fotboll.

Många fotbollsspelare världen över

Officiellt finns idag runt 240 miljoner fotbollsspelare världen över. Den siffran är troligtvis större om man räknar med alla inofficiella konstellationer av fotbollsspel som varje dag sker i många länder där spelet inte alltid är organiserat i föreningar. Kanske har vi där också hemligheten till att fotboll är så stort – enkelheten och möjligheten att med minimal utrustning kunna samlas spontant och spela fotboll. Här i Europa sker ofta spelet under organiserade former i ligor av olika nivå. I den högsta, Champions League, ser vi de största stjärnorna göra upp om den prestigefyllda titeln varje år. Många är väl de som någon gång drömt om att ha en karriär som fotbollsspelare. Det är säkerligen givande men det är också en karriär som brukar bli kort. De som en gång har engagerat sig i en sport brukar ha en stark tävlingsinstinkt. Den försvinner ofta inte bara för att de slutar med sin sport. Därför kan man ofta se före detta fotbollsspelare som efter karriären ägnar sig åt någonting som låter dem fortsätta att tävla. Ett exempel är den spanska före detta fotbollsspelaren och tränaren Ramón Colillas som numera är pokerproffs och medlem av Team PokerStars. Där kan han fortsätta att få uppleva spänningen i att ladda och lägga upp en strategi inför en match.

All världens ligor

Att betta på fotboll, eller tippa som vi tidigare sa här i Sverige, har en lång tradition. Vem minns inte hur viktigt det var för många att lämna in veckans tips-kupong på lördagen. Då var det endast möjligt att tippa på antingen matchens resultat eller vilka matcher som skulle bli målrikast. Det var också väldigt begränsat vilka matcher man kunde tippa på. Idag ser det helt annorlunda ut. Tack vare att man idag kan ägna sig åt betting online så finns det möjlighet att betta på ligor och matcher från nästan hela världen. Det finns många aktörer på marknaden som erbjuder betting på fotboll. Ovan nämnda PokerStars erbjuder till exempel spel på europeiska ligor som spanska La Liga och engelska Premier League. För den som vill spela på andra ligor finns det aktörer som erbjuder spel på allt ifrån division fem här i Sverige till Lettlands högsta liga. Som inom all annan betting är kunskap kung och den som vet mest har också störst chans till vinst. Så känner du att du har specialkunskaper om spelarna i en viss liga kan det löna sig att satsa på den.

Rött kort

Just utbudet av antalet ligor att spela på är en sak som skiljer nuvarande former av fotbollsbetting från förr. Det andra är vad man kan betta på. Precis som med ligor där utbudet är näst intill oändligt går det idag att betta på i stort sett vad som helst som kan hända på en fotbollsmatch. Om vi åter ska referera till PokerStars så kan man på deras bettingsida tippa på bland annat huruvida de båda lagen kommer att göra mål, om de tillsammans kommer att göra över eller under 2,5 mål, resultat vid halvlek och resultat vid slutsignal. Andra saker som också brukar gå att betta på är om någon spelare ska dra på sig ett rött kort, hur många hörnor kommer att läggas, vem kommer att göra första målet eller om ett lag kommer att vinna efter att först ha legat under. Det här nya sättet att betta på fotboll är så klart väldigt underhållande. Dock kräver det också att den som ska satsa sina pengar först ser till att vara påläst. Saker som är bra att känna till innan man satsar är vika lag som ska spela, var matchen ska hållas, vilken väderlek kommer att råda, vilka spelare ska spela, eventuella skador i laget samt historisk information om hur det gått när de båda lagen mött varandra tidigare. Se alltid till att ha den senaste uppdaterade kunskapen så ökar du dina chanser att pricka in rätt resultat.