Hoppa till innehåll

VM-festen i fotboll 2022

VM-festen i fotboll 2022

Än så länge är VM för i år relativt långt borta, världscupen i fotboll börjar inte förrän 21 november. Det betyder inte att det vi behöver vänta till dess för att börja fotbollsfesten. Under vår och sommar blir det först EM i fotboll men redan nu är VM-kvalen i avgjorda.

Kvalen inför VM

Världsmästerskapen i fotboll hålls i Quatar i år och redan är förberedelserna igång. Den 24 mars vann det svenska herrlandslaget mot Tjeckien, vilket höjde förhoppningarna. Tyvärr förlorade Sverige sedan mot Polen den 29 mars och förlorade därmed chansen att delta i VM. Med ett begränsat antal platser är det många som tävlade om samma chans.

Alla länder är nu färdiga för VM och har blivit indelade i grupper baserat på tidigare prestationer. Som värdland blev Quatar automatiskt kvalificerad oavsett rankning och placerad i första gruppen. I samma grupp finns både Brasilien och England. I grupp 2 hittar vi grannlandet Danmark, som är enda nordiska landet att ta sig till VM.

Första april kommer lottningen att avgöra vilka lag som möter varandra inom varje grupp. Det finns fyra grupper som är uppdelade baserat på rankning och varje grupp består av åtta lag. Tre av platserna i grupp 4 har ännu inte fyllts. Bland annat väntar man på resultatet från EM innan sista europeiska platsen fylls.

Dags att ladda upp

Även om Sverige inte tog sig till VM finns det fortfarande en chans att ta revansch i EM. För sjätte gången någonsin har landslaget gått förbi kvalen. Många hoppas nu på att förlusten i VM-kvalen inte kommer att påverka moralen negativt. Det svenska laget har många starka spelare men risken finns alltid att möte ett starkare lag.

För oss hemma på soffan är det inte mycket mer vi kan göra än att heja på. En del väljer att delta i spänningen genom att spela på odds och vem som vinner VM. Även om det inte kan bli en blågul VM-vinst går det fortfarande att höja stämningen. Allt som behövs är att vi väljer ett annat land att heja på.

Dessutom drar fotbollsallsvenskan igång under aprilmånad för den som inte kan vänta på VM-festen i vinter. Damallsvenskan har redan dragit igång är i full fart för att se vilken klubb som vinner. Om hemmaplan inte duger finns alltid Premier League i Storbritannien och andra ligor världen över.

Sikta mot nästa år

Världsmästerskapet må vara fjärran för svenska herrlandslaget för i år, men det kommer alltid ett nytt år. Nästa år går också damernas världsmästerskap av stapeln i England. Med lite tur kan damlandslaget och herrlandslaget båda kvalificera sig under 2023. Under tidens är det bara att heja på det land vi hoppas mest på att det vinner. Kamerun kanske?