Hoppa till innehåll

Spela på olika sporter

Spela på olika sporter

Under de senaste åren har betting på olika sporter definitivt blivit allt vanligare. Idag är det dessutom tillgängligt för alla, när som helst, var som helst tack vare internet. Men trots detta kan det kännas relativt komplext för den som aldrig bettat på sport förr.

Du som är nybörjare inom sportbetting och inte riktigt är säker på vilken sport du faktiskt vill spela på kommer (förhoppningsvis) finna vår guide användbar. Här går vi igenom vilka olika sporter man faktiskt kan spela på, vad som skiljer betting på olika sporter åt samt andra ting som är nyttiga att känna till.

Du kan spela på allt från fotboll till eSport

Idag finns det inte riktigt några begränsningar för vilken sport man kan spela på. Det har såklart sina fördelar respektive nackdelar. Fördelen är att man då lätt kan hitta en sport som faller en i smak. Nackdelen är att det stora utbudet kan göra en förvirrad.

Några av de mest populära sporterna att spela på idag är ändå fotboll, ishockey, tennis och golf – åtminstone i Sverige. Men även eSport börjar bli allt vanligare i vårt avlånga land. Inom olika sporter finns dessutom olika spelformer, som klassiska Stryktipset för fotboll eller V75 för trav.

Kom ihåg att utbudet av olika bettingtyper och odds kommer bero på vilken sport man väljer att spela på. Spelar man på fotboll är utbudet såklart massivt. Väljer man däremot en sport som låt oss säga kampsport ska man inte räkna med att utbudet är lika stort.

Olika oddsalternativ baserat på sport

Viktigt att uppmärksamma är att själva spelandet kommer föregå på olika sätt beroende på vilken sport man väljer att betta på. Det vill säga att man inte kan förvänta sig att man kan gå från att betta på fotboll till att betta på eSport från en dag till en annan utan att förstå övergången. Gällande betting så finns det nämligen olika bettingsystem. Även om de många gånger påminner om varandra kommer de skilja sig något åt.

  • 1X2: Detta är den vanligaste typen av odds och innebär att man spelar på huruvida man tror att hemma- eller bortalaget vinner, eller om matchen resulterar i oavgjort. Vanligast är detta för konventionella sporter, men man kan även satsa på matchvinnaren under en omgång League of Legends (LoL) till exempel.
  • Över/under: Över/under är en annan vanlig oddstyp som innebär att bettern satsar på att resultatet kommer sluta över eller under det resultat som spelbolaget bestämt. Till exempel, i en omgång LoL så kanske spelbolaget bestämmer ett visst antal “kills”, och då kan spelaren antingen välja att betta på ett antal kills över eller under detta antal. I hockey kommer spelbolaget välja ett x antal mål, och då ska bettern istället satsa på huruvida hen tror matchen kommer resultera i mer eller mindre mål.

 

Var påläst innan du börjar betta

Som vi redan betonat skiljer sig betting åt beroende på vilken sport man väljer att betta på. Man kan absolut betta på olika sporter och klara det galant, men vill man kamma hem stora vinster måste man vara påläst. Det vill säga att man bör vara insatt ordentligt i sporten, dess lag och spelare, samt hålla sig uppdaterad med hjälp av speltips.