Hoppa till innehåll

Serie B

SERIE B

Italienska Serie B är den näst högsta divisionen i den italienska ligan efter Serie A. Gillar du att spela på oddset så kan du liksom hos Serie A även här lätt hitta olika spel att satsa på. Och skulle det vara så att du vill stötta ditt favoritlag så är det också mycket möjligt att köpa säsongsspel som, precis som namnet antyder, gäller hela säsongen.

På grund av sponsors-överenskommelser så kallas Serie B för närvarande Serie B ConTe.it, och är den näst högsta divisionen i den italienska fotbollsligan efter Serie A. Fram till 2002-03 säsongen så bestod det av 20 lag som då utökades till 24 lag innan det återgick till 22 lag från och med säsong 2004-05.
Vid slutet av varje säsong så kommer sedan de tre lag med bäst resultat att flyttas upp till Serie A medan de tre lag med sämst resultat kommer att flyttas ner till Serie C.

När kan man spela på Serie B?

Under en normal säsong så spelar varje lag två matcher mot varje lag, ett på hemmaplan och ett på bortaplan, det vill säga totalt 42 matcher.

Sedan 2006-07 säsongen så tävlar lagen om pokalen ”Ali della Vittoria” (Wings of Victory), en trofé som är 63 cm hög och väger 5 kilo och representerar vingarna av segergudinnan Nike hållande en kopp liknande den Olympiska flamman.

Enligt tradition så spelas Serie B-matcher vanligtvis på lördagar, men för att kunna få plats med alla 42 matcher under en säsong så spelas även vissa matcher på tisdagar. Det händer också att matcher spelas på söndagar så vida inga Serie A matcher spelas under dagen ifråga.

Uppflyttning och nedflyttning

Vid slutet av säsongen så flyttas 3 lag upp till Serie A medan 4 lag flyttas ner till Serie C (tidigare känt som Lega Pro Prima Divisione). De två topplagen flyttas upp automatiskt. Det tredje laget flyttas upp automatiskt om det ligger åtminstone 10 poäng före det fjärde laget, annars spelas en playoff för att bestämma vilket lag som går vidare till Serie A. Mellan 2-4 lag som ligger inom 14 poäng från det tredje laget kommer också att spela med i playoff-turnén. Det högst rankade laget efter playoff kommer sedan att avancera vidare till Serie A.

På andra änden av serien så kommer de 3 sämst placerade lagen (20, 21 och 22) att flyttas ner till Serie C. Om laget på placering 18 ligger åtminstone 5 poäng före lag 19 så kommer lag 19 automatiskt att flyttas till Serie C, annars kommer de båda lagen att spela en så kallad ”playout” för att se vem som kommer att flyttas till Serie C. Det lag med lägst rankning kommer automatiskt att flyttas till Serie C.