Hoppa till innehåll

Lotto på SVT

LOTTO PÅ SVT

När det gäller spel så är nog lottospel tillsammans med oddset ett av de mest populära spelen som vi har i Sverige. Tidigare kunde du hitta lotto på SVT men något som kanske inte alla vet är att sedan några år tillbaka sänds det istället på TV4.

Fram till 2005 så sändes lotto på SVT, en tradition som har hängt kvar sedan 80-talet. Nu för tiden visas lottodragningarna istället på TV4, men du kan fortfarande hitta lottoresultaten både på SVT text-tv och på SVT:s hemsida.

När och var kan man se lottodragningen?

Sedan 2005 så hittar du lottodragningarna på Tv4 där de vanligtvis sänds strax efter kl 18 på onsdagar och lördagar. Annika Duckmark var tidigare programledare och en riktig veteran som drog numren i rutan i hela 10 år fram till 2010 då hon tyvärr fick sparken när Tv4 bestämde att det var dags att förnya programmet.

Är du inte intresserad av att titta på själva dragningen så kan du enkelt hitta resultatet antingen på text-tv eller online, både hos Tv4 själva och hos SVT.

Hur spelar man?

Lottospel är ett av de mest populära spelen i Sverige, och hundratusentals spelare bänkar sig i tv-soffan varje vecka i hopp om att kamma hem Drömvinsten. För att göra det så krävs det att du kammar hem 7 rätt på lotto och 2 rätt på Joker. Har du lyckats göra det så kan du kamma hem minst 75 miljoner svenska kronor, men har du tur så kan det vara mycket mer än så. Potten växer nämligen för varje dragning utan vinst.

För att spela på Lotto så behöver du börja med att leta reda på ett av Svenska Spels ombud eller helt enkelt gå in och spela direkt på deras hemsida. Själva principen är väldigt enkel; du väljer ett antal nummer (vanligtvis 7 av 35 möjliga) och sedan håller du tummarna för att dina nummer blir dragna.

Du kan också välja att spela Lotto med Joker. Då väljer du förutom de första 7 numren ytterligare 2 nummer mellan 0 och 9.

Dragningarna är varje onsdag och lördag och vilken du vill spela (eller om du vill spela båda två) är helt upp till dig.

Färdiga lottorader och Systemspel

Låter det krångligt eller har du svårt att välja vilka nummer att spela på? Då kan du köpa Färdiga Spel. Här kan du till exempel välja mellan att köpa en Liten Lotto som ger dig 5 rader och en Joker för 40 kronor, eller Stor Lotto som ger dig hela 15 rader och en Joker för 100 kronor.

Hos Svenska spel hittar du också något som kallas för Systemspel. Här kan du öka dina chanser genom att spela på flera rader utan att behöva fylla din kupong med flera enkelrader. Systemspelet kommer i 5 olika storlekar som varierar från 8 och ända upp till 792 spelfält. Du kan själv välja om du vill fylla i dem själv eller om du vill att datorn ska välja dina rader åt dig.